
DHF specialudvikler skydemaskine
Af Alexander Elverlund. Foto: Jan Christensen
Fremtidens træningsredskab
Dansk Håndbold Forbund har i samarbejde med Team Danmark, Sportsmate og det italienske firma Globus udviklet en ny skydemaskine, der kan aflaste markspillerne under målvogtertræningen.
Magasinet Håndbold har sat civilingeniør og præstationsanalytiker hos Team Danmark, Andreas Top Adler, i stævne til en snak om det nyeste skud på stammen inden for træningsredskaber til håndboldmålvogtere. Lige nu er skydemaskinen en prototype, der mangler et par småjusteringer, men den er meget tæt på at være, hvor den skal være. Men hvordan foregår udviklingen af en så specialiseret maskine?
”Det er Ulrik Wilbek, der hele tiden har haft grundidéen og tanken omkring det at have en skydemaskine til målvogtertræning. Så har han taget kontakt til Team Danmark og i dette tilfælde mig. Så har vi haft nogle snakke om, hvad den skal kunne: Fra hvilke højder skal den kunne skyde, hvor hårdt og så videre. Så har jeg ellers overvejet, om vi skulle starte helt fra bunden, eller om vi skulle få fat i nogle danske firmaer som eksempelvis en smed, en elektromekaniker eller et ingeniørfirma. Vi blev enige om at finde ud af, hvad der var på markedet i forvejen, som kunne ligne det, vi gerne ville have, så vi ikke skulle opfinde den dybe tallerken igen,” indleder Andreas Top Adler og fortæller, hvor man fandt en maskine, der kunne nogle af de ting, man ønskede.
Dansk/italiensk samarbejde
”Via Sportsmate (der sælger og distribuerer udstyr til blandt andet håndbold og volleyball, red.) tog vi kontakt til et italiensk firma ved navn Globus, der i forvejen har udviklet en skyde-/servemaskine til volleyball. Da denne maskine skulle indeholde mange af de samme elementer, var det oplagt at tage fat i det italienske firma,” fortsætter Adler og uddyber:
”Vi er så kommet med de input, som vi havde: Størrelse på bolden, hvor meget den vejer, hvor meget skal maskinen kunne holde til, og hvilken fart skal vi op i. De input gav vi Globus’ ingeniører, og herefter gik vi ind i en udviklingsproces omkring, hvordan vi får sådan en maskine udviklet. Blandt andet hvordan vi placerer kontravægten, når vi går fra en volleyball, der er ret stor men ikke vejer så meget, til en håndbold, der er lidt mindre men vejer det dobbelte, og hvor stor en motor skal der i,” siger præstationsanalytikeren, der er meget specialiseret inden for sit felt.
-Skudmaskinen introduktion.jpg)
Civilingeniør og præstationsanalytiker hos Team Danmark, Andreas Top Adler, demonstrerer, hvordan skydemaskinen virker.
Skydemaskinen giver vigtig gentagelsestræning
Andreas Top Adler beskæftiger sig primært med Team Danmarks Verdensklasseforbund som eksempelvis DHF. Her arbejder han blandt andet med udvikling af testudstyr og træningsredskaber og udstyr generelt, men også videoanalyse – ofte med et fokus på biomekanik. Han udvikler altid apparaterne sammen med atleter, landstrænere eller i dette tilfælde med sportschefen og altid i tråd med forbundets ønsker og behov. I dette tilfælde en maskine, der skal bruges til målvogtertræning.
At generere mange bolde til målvogterne er en belastning for skytterne - en belastning for skulder og arm. Ud over at skåne spillerne er maskinen samtidig så præcis, at man kan skyde bolden det samme sted og få den vigtige gentagelsestræning. Ét er gentagelser forskellige steder i målet og fra forskellige positioner, men det er også træning i, hvad målvogteren egentlig gør med bolden: Hvad gør man med en bold, der kommer oppe i hjørnet? Slår man til den, vifter man den over, vifter man den ud til siden, prøver man at gribe den? Med gentagelsestræningen får man nogle gode rutiner til, hvad man gør ved bolden i forskellige positioner i målet. Det kan være en udfordring for skytter at skyde igen og igen det præcis samme sted.
Så tæt på virkeligheden som muligt
Team Danmarks præstationsanalytiker går lidt mere i detaljer:
”Lige nu er det en prototype, der mangler nogle småjusteringer, som vi selvfølgelig udvikler på. Den er dog stort set, hvor den skal være. Maskinen kan skyde bolde med forskellige hastigheder og lige nu helt op til 145 km/t. Det er slet ikke nødvendigt, og den skal derfor også nedjusteres til et maksimum på 115-120 km/t. Der kan sættes spin i bolden, og den kan skyde fra forskellige højder, fra ca. 1,20 m til 3,30 m, så simuleringen af skuddet kommer så tæt på virkeligheden som muligt. Det element, maskinen fjerner, er hele aspektet omkring det at læse skytten: Hvor er armen, hvordan hoppes der og så videre. Det bliver kun boldens fart og bane man kan reagere på,” slutter Andreas Top Adler.
Der er ikke en specifik deadline på, hvornår den endelige maskine står klar, men det bliver så snart som muligt, og prototypen er så tæt på den endelige version, man kan komme. Lige nu står de klar i Italien til at få de sidste input, og så skal maskinen blot produceres og fragtes op til Danmark, og det er en ret effektiv proces.