Nyheder og presse
Del

Kom med til U18 DM i Ringsted

I weekenden 31. april-1. maj blev DM-finalerne for U14, U16 og U18 afviklet over hele landet. Magasinet Håndbold var taget til Ringsted for at overvære finaledagen for U18, søndag d. 1. maj.

Af: Alexander Elverlund 

I en tætpakket Dansk Kabel TV Arena i Ringsted udspillede U18 DM-finalerne for både drenge og piger sig i weekenden 30. april-1. maj. Mens semifinalekampene blev afviklet lørdag, stod søndagen på medaljekampene. Til stede om søndagen var Dansk Håndbold Forbunds talentchef og U18-landstræner, Claus Hansen, der både bruger sådan en turnering til at se spillere an men også til at netværke.

”Jeg bruger det rigtig meget til at møde en masse håndboldentusiaster. Her er der mange kampe og derfor større chance for at få snakket trends og tendenser med en masse mennesker. Man får samtidig mulighed for at se de bedste hold i aktion, og der skal man vide, at disse hold ikke nødvendigvis har de individuelt dygtigste spillere. Der er faktisk mange, der tror, at man ser de bedste spillere her, men mange af de største individualister spiller ikke nødvendigvis på topholdene,” siger Claus Hansen og uddyber:


Talentchef og U18-landstræner, Claus Hansen

”Indgangsvinklen for mig som landstræner og talentchef er individuel. Det er selvfølgelig interessant at se gode hold, men jeg kigger på den enkelte spiller, den individuelle kvalitet. Det er spændende at se, hvem der kan præstere, når det gælder. Det er en vigtig egenskab, hvis man skal være topspiller,” får U18-landstræneren påpeget under bronzekampene, der allerede begyndte fra morgenstunden.

Klokken 9.30 gjaldt det nemlig pigernes bronzekamp mellem GOG og Ajax. Mens GOG var ovenpå senest de to hold mødtes i ligaen, var det Ajax, der fuldstændig tog teten fra starten af bronzekampen. Københavnerne kom hurtigt foran med en håndfuld mål, og i løbet af kampen udbyggede de bare føringen. Da slutsignalet lød, viste måltavlen 34-17 i Ajax’ favør, og dermed var årets første medaljevinder for U18 fundet.

Kort tid efter gik U18-drengenes to tabende semifinalister på banen for at afgøre bronzen imellem sig. På den ene side stod Ikast Håndbold, og over for dem var BK Ydun fra Frederiksberg. Mens der var klasseforskel i pigernes bronzekamp, var drengenes anderledes lige. Med ca. ti minutter tilbage stod det uafgjort på tavlen, men til sidst trak Ydun fra og kunne fejre medaljerne efter en sejr på 32-28.


Ikast Håndbold scorer på straffekast, men det var ikke nok mod BK Ydun i bronzekampen

Tæt pigefinale
Kl. 13.00 startede de afgørende guldkampe. Først var det pigerne fra FCM Håndbold og Skanderborg, der tørnede sammen i U18-finalen. Finalen startede målfattigt og ret lige, men i slutningen af første halvleg trykkede FCM på speederen og kunne gå til pause foran med tre mål, 9-6.

I anden halvleg var de grønklædte piger fra Skanderborg som forvandlede og indhentede FCM. Ikke nok med det så bragte de sig også foran med et par mål og formåede at holde den afstand indtil sidste sekund, hvor FCM udlignede til 26-26. Derfor skulle vi ud i forlænget spilletid.

I den forlængede spilletid rykkede Skanderborg igen fra FCM, og efter de 5 minutter af første omgang tillægstid stod den 30-27. Denne gang lod skanderborgenserne ikke modstanderne komme tilbage i opgøret, og da de 2x5 minutters tillægstid var ovre, viste lystavlen 33-28 i Skanderborgs favør.

”Det er femte gang, vi møder hinanden i denne sæson, og vi kender hinanden ud og ind, så første halvleg var meget taktisk præget. Vi var selvfølgelig lettere frustreret over, at tingene ikke lykkedes, men i anden halvleg kommer vi ud over stepperne. Derfor var det også deprimerende at se FCM udligne i sidste sekund, når man føler, at man har det hele i sin hule hånd og så smider det væk lige til sidst,” siger den ene af Skanderborgs to trænere, Troels Petersen.

”Selvom det er træls, at vi ikke gør det færdigt i ordinær spilletid, havde vi en god fornemmelse, da vi gik ind i overtiden, fordi vi havde stået så godt i forsvaret i det sidste kvarter af anden halvleg. Det er fantastisk at stå her med guldmedaljerne. Sidste år røg vi ud i semifinalen efter omkamp mod HIK, så at vi nu står her som Danmarksmestre, det er verdensklasse. Det skal fejres,” slutter Troels Petersen.


Skanderborg Håndbold løfter trofæet efter finalesejr over FCM Håndbold

GOG sejrede komfortabelt over Århus
I drengenes finale var der kun tvivl om udfaldet de første par minutter og en kort periode midtvejs i anden halvleg. I løbet af ganske kort tid var GOG foran 8-2, og afstanden på en håndfuld mål bevarede fynboerne nogenlunde intakt frem til pausen: 19-14 til GOG over Århus Håndbold.

I anden halvleg nærmede århusianerne sig langsomt, men havde svært ved at få helt fat i GOG. Da den jyske finalist på et tidspunkt kun var bagud med et enkelt mål, rykkede fynboerne igen og bragte sig foran med tre mål. Fra da af kunne Århus ikke svare igen. Da GOG bragte sig foran med fire mål med to minutter tilbage, var affæren afgjort, og det hele endte 30-26 i fynsk favør.

”Vi synes, at vi har godt styr på de ting, vi havde aftalt på forhånd. Vores forsvar står, som det skal, og vores angrebsspil udføres, som det skal, men der er altså en målmand fra Århus, der pludselig tjekker ind i en grad, der er helt ekstrem. Han tager simpelthen alt, hvad der kommer i en periode, og det er derfor, at Århus er tæt på at komme ind i kampen. Det er en helt vild forløsning at stå her med guldmedaljerne. Det havde været ubærligt, hvis vi ikke havde vundet. Vi har fat i kampen og føler os i fuld kontrol,” siger GOG’s mestertræner, Mathias Albrektsen.

”Det er rigtig mange menneskers målrettede og hårde arbejde, der gør, at vi nu er det tredje GOG-hold, der vinder DM-guld i dag. Hvis man kigger overordnet på det, så er vores fokus at generere ligaspillere op gennem systemet, og det er det der er vigtigst for os. Så er tripel DM-guldet på drengesiden i dag bare en ekstra fed bonus,” slutter Mathias Albrektsen.


GOG fejrer DM-guldet med fællesdans og konfetti

Det blev en minderig dag for de deltagende klubber og spillere, og U18-landstræneren var også tilfreds med meget af det han så. Han sluttede dog af med et lille råd til spillerne, der nu skal til at bevæge sig ind i seniorrækkerne.

”Jeg håber, at de her spillere væbner sig med tålmodighed, når de bliver seniorer. Spillet har virkelig udviklet sig de senere år, og det er sjældent, man bare spadserer fra ungdomshåndbold ind på et seniorhold i toppen af dansk håndbold. Der er mange, der bliver nødt til at se de første par år som seniorer an. Vi har desværre oplevet mange, der ikke har fået det ud af karrieren, som talentet berettiger til, fordi de simpelthen har givet op inden for de første par år, hvis de ikke har fået gennembruddet,” slutter talentchef og U18-landstræner Claus Hansen.

Se resultaterne af DM-finalerne her

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk