Nyheder og presse
Del

Morten Henriksen: Status quo er ikke godt nok for mig


Morten Henriksen lever og ånder for udvikling af håndbold. Fra d. 1 maj tiltræder han som sportschef i Dansk Håndbold Forbund, hvor han på ny vil udvikle på det, der betyder allermest: håndbolden. Magasinet Håndbold besøgte den kommende sportschef i Sønderborg til en snak om hans nye rolle, og om ambitioner for dansk håndbold.

Af Frederik G. Schmidt

En indre og ydre ild
Der har ikke været tid og plads til meget andet en håndbold for Morten Henriksen. Igennem de sidste 13 år i Sønderjyske har hans ’kasket’ indeholdt adskillige funktioner, hvor trænergerning, talentudvikling, pleje af sponsorer og administrativt arbejde alt sammen har været en del af en travl hverdag. Hans brændende engagement og betydning for den sønderjyske håndbold blev dog også – meget symbolsk - hyldet med fakler og sang efter SønderjyskEs sidste ligakamp i denne sæson.

”Jeg er dybt taknemmelig over den afsked jeg har fået fra fans, spillere, kolleger og hele Sønderborg-området. Jeg har lagt rigtig mange timer i klubben – nok også flere end hvad der til tider har været sundt – men miljøet og opbakningen i klubben og i Sønderborg har været fantastisk, og det har ladet batterierne op igen og igen.”

Her kan du se et klip fra de mange fans’ afsked med fakler og sang til Morten Henriksen:

Farvel til trænerbænken og Dybbøl Mølle
Beslutningen om at gå efter rollen som DHF’s nye sportschef krævede megen overvejelse for den 37-årige nordjyde. Det ville kræve ændringer på et personligt såvel som praktisk plan.

”Jeg var ikke tvivl om, at en rolle som sportschef for DHF ville være meget spændende for mig og en rolle, hvor jeg havde meget at byde ind med, men det ville også betyde et farvel til en dagligdag, jeg har elsket igennem mange år nu. Jeg skal nu rive teltpælene op og flytte fra Als til Sjælland, hvor jeg ikke har boet før. Samtidig kan det også betyde, at jeg ikke kommer til at træne håndbold mere, og det har helt sikkert krævet noget overvejelse.”


Ingen ny Ulrik Wilbek
Trods disse omvæltninger valgte Henriksen at skifte – og indtræder nu i håndboldikonet Ulrik Wilbeks fodspor.

”Jeg er ikke nogen ny Ulrik Wilbek – og skal heller ikke være det. Når det så sagt, så har jeg rådført mig med Ulrik og kommer helt sikkert til at tage nogle snakke med ham fremadrettet. Jeg har uden tvivl min egen profil, og jeg ved, hvilken retning jeg ønsker for dansk håndbold.”

Morten Henriksen er heller ikke i tvivl, når det kommer til, hvordan han ser sin nye rolle:

”Jeg har igennem mit arbejde i DHF’s politiske organ og gennem mit virke som ungdomslandtræner fået et indgående kendskab til forbundet og mine kommende dygtige kolleger. Jeg synes, min profil passer godt til de ting, forbundet har efterspurgt og kommer til at forvente af mig. Jeg bliver en del af noget specielt, hvor jeg kommer til at byde ind med mine kompetencer i alle former for arbejdsprocesser,” fortæller Morten Henriksen og uddyber:

”Jeg har altid været åben for dialog og er ikke bange for at fortælle om, hvorfor jeg vælger og agerer, som jeg gør. Det skal der være plads til. Mit arbejde indebærer også at være beslutningstager, men det skal ske i samarbejde med mine kolleger, der alle har et kendskab til håndboldens mekanismer og har en nuanceret faglighed. På samme måde skal jeg heller ikke være en ’overtræner’ for A- og U-landstrænere, men i stedet have en coachende rolle.”

Talentudvikling er hjertebarnet
Udviklingsarbejdet er den snart tiltrådte sportschefs store passion, og det er da også et af de områder, som han ser mest frem til at arbejde videre med.

”I DHF-regi har vi i gennem en længere periode fokuseret på at være målrettet med vores talentudvikling – både ude i klubberne, men i særdeleshed også på ungdomslandsholdene, hvor vi har arbejdet på at producere fremtidige spillere til vores landshold. Det ser jeg meget frem til stadig at være en del af og videreudvikle på. Talentarbejdet har altid haft en specielt plads hos mig, og jeg ser det som et af forbundets vigtigste arbejdsopgaver. Det er dog vigtigt at forstå – særligt i min stilling – at alt skal ses i et større perspektiv. Vi har ingen talenter, hvis ikke vi også fokuserer på breddedelen. I et forbund er alle led afhængige af hinanden, for at håndbolden bliver og er så attraktiv som overhovedet muligt.”


”Vi skal være modige, vi skal begejstre og vi skal løfte i flok”
I DHF har man en målsætning om at være verdens bedste forbund – på alle områder. Det er et stort mål, men også et nødvendigt mål at arbejde efter ifølge den nye sportschef. Morten Henriksen blinker ikke med øjnene, når han også nikker accepterende til målsætningen. Det handler nemlig også om at udvikle sig i bestræbelsen på at være de bedste.

”Jeg synes, vi har mange ben at stå på i DHF, og vi kan sagtens retfærdiggøre vores målsætning. For mig handler det om, at vi sammen udnytter den faglighed, vi har i ’Håndboldens Hus’, rundt omkring i kredse og ude i klubberne. Det hele hænger sammen, og vi skal løfte i flok, hvis vi gerne vil nå verdenstoppen – hvad end det drejer sig om breddetilbud, kommercielle partnerskaber eller landsholdenes resultater. Jeg glæder mig til at arbejde med passionerede mennesker, der alle brænder for det samme som mig.”

Opskriften er ifølge den kommende sportschef en god blanding af kærlighed til håndbolden og den nyeste viden fra forskning:

”Vi skal som forbund begejstre og videreudvikle på et produkt, der skaber glæde på banen og hjemme i stuerne. Vi skal også turde at være modige og se på, hvad kan vi gøre bedre eller anderledes. Vi skal inddrage den nyeste viden og forskning, og ikke lade os styre kun af vores følelser. Vi må aldrig miste passionen for håndbolden, men vi skal også have modet til at kigge andre veje og udvikle os. Jeg hader tilstanden ’status quo’ eller en mentalitet, der siger ’det er udmærket’. Status-quo er ikke godt nok for mig.”

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk