Nyheder og presse
Del

Organisation er altafgørende for mesterskabssucces

Af Finn T. Jensen. Foto: Jan Christensen 

Det er ikke så nemt som det ser ud
Det er ikke småting, der skal tages stilling til, når man påtager sig opgaven med at arrangere en stor international håndboldslutrunde.

- Har vi en, der kan kommunikere med spillere og ledere fra Puerto Rico?
- Er der styr på vand til alle spillerne til både træning og kampe?
- Hvordan organiserer vi billetsalget?
- Hvad med mobiltelefoner og kopimaskiner?
- Hvem skal inviteres som VIP til finaleweekenden?
- Og hvordan ser det ud med alle de biler, der skal transportere os rundt mellem de fire spillesteder?

Oversigten over opgaver forbundet med afvikling af et internationalt håndboldmesterskab er lang – ekstremt lang faktisk. Og den dækker alt lige fra de overordnede målsætninger for, hvordan Danmark skal fremstå i værtsrollen, til de mindste, praktiske detaljer. Detaljer, der måske forekommer som bagateller, men som alle er uhyre vigtige brikker i det store puslespil.

Faktisk er der i alt 221 punkter på den tjekliste, Dansk Håndbold Forbunds arbejdsgruppe opererer med forud for december måneds VM i kvindehåndbold, og der bliver ikke gået på kompromis med et eneste punkt undervejs i de 24 måneders intense forberedelser frem mod slutrunden.

”Der er en naturlig tendens til, at jo tættere vi kommer på mesterskaberne, des mere detaljeret bliver arbejdet med hvert enkelt punkt på listen. Men det faktum, at vi i DHF efterhånden har arrangeret en del slutrunder, kommer os i dén grad til gode undervejs.”

Ordene kommer ikke fra en hr. hvem-som-helst. De er fremsat af Per Bertelsen, der udover at være formand for DHF også er formand for mesterskabernes organisationskomité – ORKO i daglig tale.

”Selv startede jeg som sekretariatschef, da DHF i 1996 var vært for EM i kvindehåndbold, og vores nuværende arrangementschef, Hans-Jørgen Lythje, kom ind i arbejdet i 1999, da han var chauffør under det VM, vi arrangerede sammen med Norge. I mine øjne er det en altafgørende styrke, at vi i alle led af vores mesterskabsorganisation har mennesker tilknyttet, som har erfaring fra tidligere slutrunder.”

ORKO - toppen af et enormt isbjerg
Udover formanden er antallet af medlemmer i det af DHF’s bestyrelse nedsatte ORKO i princippet ubegrænset, men der er en logisk rød tråd i bemandingen.

”DHF’s Generalsekretær, Morten Stig Christensen, er jo helt indiskutabel som ORKO-medlem, ligesom det er en selvfølgelighed, at arrangementschef Hans-Jørgen Lythje og forbundets mesterskabskoordinator Katrine Kjøller Christensen deltager,” forklarer Per Bertelsen.

”Derudover har vi både i forbindelse med herrernes EM 2014 og langt hen i VM forløbet haft stort udbytte af at have Skjern Håndbolds bestyrelsesformand, Carsten Thygesen, med. Som ”udenforstående” har han bidraget med rigtigt mange gode idéer og har stillet de relevante spørgsmål. Han er nu erstattet af tidligere formand for JHF, Per Sørensen, som også vil være øverst ansvarlig, når DHF i 2016 skal afvikle EM for de mandlige U20-hold.”

”Sammen har vi det overordnede ansvar for arrangementet. Praktisk såvel som økonomisk. Og det er os, der er det formelle bindeled mellem det internationale håndboldforbund, IHF, spillebyernes kommunale myndigheder, spillestederne, medierne og alle eksterne interessenter som eksempelvis Sport Event Denmark og Anti Doping Danmark. Det er et vidt forgrenet netværk, vi har kontakt til og står til ansvar over for.”

1200 mennesker er ind over slutrunden
Men fem mand i en organisationskomité kan i sagens natur ikke eksekvere alle de opgaver, der er forbundet med et stort håndboldmesterskab.

”Her er Hans-Jørgen Lythje og Katrine Kjøller Christensen de uundværlige nøglepersoner,” fortæller Per Bertelsen.

”Udover at have sæde i ORKO er de drivkræfterne i vores såkaldte Projektgruppe, som består af seks personer, hvoraf de fire er ansat i DHF’s administration.”

”Projektgruppen har indbyrdes uddelegeret ansvaret for 14 overordnede områder, som spænder lige fra markedsføring over bemanding og billetter til sekretariater, hoteller, kommunikation, pressecentre og oprydning.

”Næste led i kæden er de frivillige områdeledere, der sammen med vores hjælperklubber og andre frivillige udgør hele fundamentet for, at vi i det hele taget tør kaste os ud i et så omfattende arrangement. Alt i alt er mere end 1200 mennesker med til at sørge for, at alle spillere, ledere, medier, tilskuere og delegerede får en oplevelse, der kvalitetsmæssigt er så optimal som overhovedet muligt.”

”Samtidig med at de sikrer et højt arrangementsmæssigt niveau, er de mange frivillige naturligvis også med til at forhindre, at det at være slutrundevært udvikler sig til en økonomisk bet for forbundet,” siger Per Bertelsen.

”Andre nationer har haft store økonomiske udfordringer, efter de har gennemført slutrunder med lønnet personale. Og det har DHF ganske enkelt hverken lyst eller råd til.”

  
Tryghed forud for VM i december
I forhold til den nært forestående slutrunde føler Per Bertelsen, at DHF er der, hvor forbundet skal være.

”Der er naturligvis rigtigt mange ting på to do-listen, der skal finpudses, men overordnet set synes jeg, vi er rigtigt godt med. Det er desuden rigtigt spændende at arbejde med Næstved og Frederikshavn,” fortæller Per Bertelsen.

”Disse to byer er helt nye i slutrundesammenhæng, men de har begge i den grad taget ejerskab på opgaven, og de sprudler af gejst og gode idéer. Og billetsalget i de to ”nye” byer går strygende. Så det er virkelig en positiv oplevelse.”

”I Kolding og især i Herning kender man arbejdsgangene, og det er altid en stor fornøjelse at arbejde sammen med folk, der har prøvet det før.”

Og for begge de to sidstnævnte byers vedkommende gælder også, at de snart skal på den igen.
”Jeg må indrømme, at det lige nu også handler om at holde fokus og skille tingene ad,” erkender Per Bertelsen.

”Ud over december måneds slutrunde er vi allerede langt med det Herre VM, vi skal arrangere sammen med Tyskland i 2019. Vi har naturligvis også taget hul på førnævnte Herre U20 EM i 2016. Og så har vi for nylig hos EHF i Wien været til det første indledende møde om det EM for kvinderne i 2020, som vi skal arrangere sammen med det norske håndboldforbund.”

Men her og nu gælder det VM i kvindehåndbold i december 2015. Og med ORKO i spidsen er Dansk Håndbold Forbund klar til endnu en gigantisk håndboldfest.

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk