Nyheder og presse
Del
Børn og unge
Uddannelse
Bredde

Kortbane var en succes for U-10-pigerne

Skrevet af Katrine Munch Bechgaard
09. mar 2018Kl. 11:00

Der er ingen slinger i valsen, når Hans Christian Bohsen fortæller om U-10-pigernes første oplevelse med kortbanen: På ét kortbanestævne har pigerne udviklet sig mere, end de har gjort over en hel sæson på 20x40-banen.

En gang om ugen møder Hans Christian Bohsen og hans medtræner Katrine Jessien op i hallen i Smidstrup-Skærup lidt uden for Vejle for at træne 16 U-10 piger med lopper bagi. Og Hans Christian er vild med det, men han har også indimellem følt sig lidt udfordret af, at pigerne er forskellige steder rent håndboldmæssigt:

”Vi har en del af pigerne, som lige er startet, og som måske ikke er så koncentrerede om selve håndboldspillet. Til gengæld synes de, det er super fedt at komme til træningen, fordi de hygger sig og har det sjovt med de andre piger. Samtidig har vi en kerne, der har gået til håndbold lidt længere tid, og som tager spillet mere alvorligt. Og indimellem er det altså svært at få enderne til at mødes til træningen, når niveauet er så forskelligt for pigerne,” konstaterer Hans Christian.

For at sikre, at alle pigerne bliver ved med at synes, det er sjovt at komme til træning, har Hans Christian og Katrine løst udfordringen med pigernes forskellige kompetencer og motivation ved at lave niveauinddeling til træning. Men når de skal til stævne, står Hans Christian med den udfordring, at de har svært ved at stille et helt hold, der kan klare sig nogenlunde. Og det, synes han, er synd for pigerne: 

”Vi har indimellem oplevet at blive flået midtover til stævner, fordi vi har en del på holdet, der stadig er lidt udfordrede i forhold til at kaste og gribe. De skal lige bruge lidt tid på at modtage og sende bolden videre, og den tid får de altså ikke, når vi stiller op til stævner mod hold, der er mere rutinerede, end vi er,” fortæller Hans Christian.

Kortbane blev en øjenåbner
Men så en dag fik Hans Christian og Katrine en ide: De havde hørt om et kortbanestævne i Vojens, og det tilmeldte de sig med de mindre rutinerede piger. Dog ikke helt uden sværdslag:

”Da vi præsenterede ideen for forældrene på holdet, var der lidt snak i krogene. Jeg tror, det handlede om, at de fleste forældre har en meget stereotyp opfattelse af håndbold som noget, der foregår på en 20x40-bane med kropskontakt og en dommer. Her ville jeg pludselig have pigerne til at spille på en kortere bane, uden kropskontakt og uden en dommer – det kunne de ikke helt forstå. Men det lykkedes os at overbevise dem,” griner Hans Christian og fortsætter: ”Og det er jeg godt nok glad for, for hold da op, hvor var det en succes.”

Smidstrup-Skærup Håndbold har ikke en kortbane streget op i deres hal, og derfor havde pigerne aldrig prøvet den spilleform før. Men Hans Christian fortæller, at pigerne var vilde med det. Og Hans Christian og Katrine kunne med det samme se fordelene ved spillet på den kortere bane med færre spillere og en vejleder i stedet for en dommer:

”Pludselig får de piger, der ikke er de hurtigste til at gribe eller aflevere, den tid, de har brug for, til lige at tænke sig om, inden bolden bliver revet ud af hænderne på dem. Samtidig får pigerne meget bedre tid til at få et sammenspil til at fungere, ligesom de hurtigere kommer frem til det sjove for dem, som foregår oppe ved målet, fordi man har skåret et transportstykke på banen væk. Og så betyder det alverden, at der ikke er en dommer, der slår hårdt ned, hvis man fx kommer til at tage en 8-10 skridt. Det er der bare plads til,” fortæller Hans Christian. Og han er meget klar i mælet, da han siger:

”Vores piger har udviklet sig mere på de her to kampe, de nu har haft på kortbanen, end de har gjort en hel sæson. Og de er vilde med det. Flere af dem synes, det er de bedste kampe, de har spillet. De er fløjtende ligeglade med, at det ikke nødvendigvis ligner den håndbold, der foregår på en 20x40-bane. Det betyder ingenting for dem, når bare de har det sjovt og oplever, at de har en succes med det, de laver.”

For Hans Christian er der ingen tvivl om, at kortbane er vejen frem for den aldersgruppe, han træner, og han mener, banen bør være streget op i alle håndboldhaller i Danmark.

”Det er et kæmpe spring for de fleste at gå fra totalbanen, hvor de yngste spiller, og så til den store 20x40. Derfor burde alle børn forbi en kortbane. Det giver simpelthen flere succesoplevelser og spilleglæde, og vi oplever, at alle får lov at udvikle sig i deres eget tempo her. Det er helt genialt,” slutter Hans Christian. 

Vælg forbund

Luk
ANNONCE