Nyheder og presse
Del
Et af de intelligente kameraer, der følger spillet på banen med fire indbyggede linser. Foto: Sportway Danmark
Børn og unge
Bredde
Liga & 1. division herrer
Liga & 1. division damer
Nyt fra DHF

Teknologisk gennembrud: Dansk Håndbold Forbund vil vise kampe fra hundredvis af haller

Skrevet af Jens Jacob Juulsager
16. dec 2022Kl. 10:01

Inden starten af næste sæson er det målet, at man kan streame håndboldkampe fra 250 haller helt fra øverste seniorniveau og ned til U15-rækken.

Nu behøver man ikke længere at misse så meget som et frikast fra sin yndlingsklub. Dansk Håndbold Forbund tager nemlig en ny og banebrydende kamerateknologi i brug, der gør det muligt at se håndboldkampe fra flere hundrede haller over hele landet.

Via hjemmesiden danskhåndbold.tv eller i appen af samme navn kan man, både live og on-demand, se seniorkampe til og med 2. division, samt kampe fra ungdomsrækkerne helt ned til U15-årgangene.

Derudover er det, med samme teknologi, muligt at følge transmissioner af en lang række liga- og 1. divisionskampe via Divisionsforeningens app Tophåndbold.

- I Dansk Håndbold Forbund stræber vi efter at være frontløbere og hele tiden optimere og udvikle vores sport og produkt – det gælder selvfølgelig også på den teknologiske front. Med de nye kameraer rundt om i hallerne giver vi både vores trænere og spillere et rigtig godt værktøj til at lave taktiske analyser.

- Samtidig sikrer vi, at begejstringen for håndbold når ud til endnu flere danskere, der kan følge deres favorithold, uanset om det er på seniorniveau eller deres børn og børnebørn. Få ting kan skabe fællesskab som håndbolden, og jeg glæder mig til at øge engagementet blandt fans, spillere og deres familier yderligere med danskhåndbold.tv, siger Dansk Håndbold Forbunds formand, Morten Stig Christensen.

Omkostningsfrit for klubberne

Det kræver ikke mere end et enkelt af de fastmonterede kameraer, som er forbundet til en computer og en internetforbindelse for at kunne levere en håndboldproduktion i høj kvalitet. Kameraet dækker med fire linser en 180 graders vinkel og følger selv spillet på banen.

Bag teknologien står selskabet Sportway, der foreløbig har installeret deres kameraer i mere end 70 håndboldhaller, og ambitionen er, at der inden starten af næste sæson er kameraer i 250 haller og endnu flere på vej.

- Det er afgørende for forenings- og breddeidrætten at udnytte nye digitale løsninger, der kan få sporten ud til endnu flere danskere og bidrage til klubbernes udvikling både sportsligt og kommercielt. Vi har en ambition om at blive Europas førende leverandør af AI-produktion (kunstig intelligens, red.) i både bredde- og eliteidrætten, og på den måde være med til at bidrage til et større engagement hos de lokale fans, klubber og sponsorer, fortæller Anders Antonsen, direktør i Sportway Danmark og fortsætter:

- Aftalen med Dansk Håndbold Forbund om danskhåndbold.tv er en afgørende og vigtig milepæl, fordi det nu bliver muligt at få en af Danmarks mest populære sportsgrene ud til endnu flere. Nu kan man hjemme fra stuen, i en professionel produktionskvalitet, se sin lokale klub eller sit barn eller barnebarn på banen, uanset hvornår eller hvor i landet kampen spilles.

Foto: Et eksempel på streaming fra de nye kameraer, der allerede er monteret i over 70 håndboldhaller landet over.

Foruden streaming af kampe kan håndboldklubbernes trænere også vælge at benytte sig af et analyseværktøj integreret i danskhåndbold.tv. Det gør det muligt at analysere og genspille situationer fra kampene, ligesom man vil kunne optage og analysere træningssituationer.

Både installationen af kameraerne og den efterfølgende produktion af kampene er omkostningsfri for klubberne, og håbet er derfor, at mange klubber vil koble sig på ordningen, så fans har mulighed for at streame flest mulige kampe. Det har man allerede gjort i Tårnby Håndbold Klub.

- Vi er gået med i samarbejdet for at give vores medlemmer og deres familier mulighed for at følge og støtte op om de forskellige hold, også når de ikke har mulighed for at være fysisk til stede i hallen. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger om streamingmuligheden fra især familiemedlemmer, der gerne vil følge deres søskende, børn eller børnebørn spille, siger Erik Jacobsen, bestyrelsesmedlem i Tårnby Håndbold Klub.

Den nye kamerateknologi, med tilhørende streamingplatforme, er også ved at blive udbredt i dansk ishockey, floorball og basketball i samarbejde med forbundene.

Om danskhåndbold.tv

Streamingtjenesten kan både tilgås via danskhåndbold.tv og via appen danskhåndbold.tv. Streamingtjenesten er allerede live, og der vil, i takt med at flere klubber får installeret kameraer, også blive flere kampe tilgængelig på tjenesten.

Der er ingen udgifter for klubberne i forbindelse med installation af kameraerne og produktionen af kampene. Klubberne er dog selv ansvarlig for de minimale udgifter til el og en internetforbindelse på minimum 25Mbit.

Streamingtjenesten kan tilgås af alle og er gratis frem til 15. januar 2023. Herefter er listeprisen for abonnement følgende:

-       59 kroner/måned

-       449 kroner/år

-       Pay per view: 29 kroner/kamp

Der vil i forbindelse med lanceringen være et tidsbegrænset introduktionstilbud med 50 % rabat de første tre måneder og 25 % rabat på årskort.

Processen omkring opsætning

  • Klubben og Sportway koordinerer praktik og samarbejder om kontakt til halejeren (ofte kommunen), der skal give tilladelse til, at kameraet installeres.
  • Sportway laver et "site visit" i samarbejde med klubben/halejeren, hvor placering af kamera og computer, hvor der er adgang til strøm og internet, dato for installation og øvrige praktiske detaljer aftales.
  • Herefter vender Sportway tilbage og foretager installationen.
  • Efter færdig installation skal Sportway have et par dage til kalibrering og test, hvorefter alt er klar.
  • Der vil ikke være faste arbejdsopgaver for klubben i forbindelse med streaming af kampe - det kører helt automatisk ud fra kampprogrammet, men Sportway kan have behov for hjælp til f.eks. genstart eller tilslutning af computeren, hvis denne ved et uheld er blevet frakoblet i hallen.
  • Ved yderligere spørgsmål kan man kontakte Sportway på support@danskhaandbold.tv.

Vælg forbund

Luk